Monopoliraha kielletty

asunnon-hinta-hinnoittelu-kiinteistönvälittäjä-kiinteistönvälitys-välittäjä-helsinki.jpg


ASUNNON HINNOITTELUN TÄRKEYS


Monesti ihmisillä on harhaluulo, että ennätyshinta saadaan silloin kuin laitetaan asunnolle erittäin korkea pyyntihinta, odotetaan pitkään ja lopulta juuri se oikea ostaja kävelee sisään ja maksaa sattumalta kodista reilusti yli sen oikean markkinahinnan. Tämä ennakkokäsityksen kanssa mennään kuitenkin pahasti metsään.

Hyvät välittäjät tietävät tämän kokemuksesta ja tässä sama salaisuus kaikille: paras toteutunut kauppahinta saadaan, kun asunnon hinnoittelussa ollaan tarkkoja ja pyynti asetetaan kerralla kohdilleen. Joko täysin samaksi mitä sen arvo on tai maksimissaan pienellä "tinkivaralla".

Lyhyt myyntiaika ei ole merkki siitä, että asunto myydään halvalla. Poikkeuksena tietenkin tilanteet, jossa kohde oikeasti myydään alihintaan. Näitäkin tapauksia tapahtuu joillekin, mutta huippuvälittäjille ei. Paras myyntiaika asunnolle on noin 2 viikkoa, maksimissaan kuukausi.

Tässä havainnollistava esimerkki kodin hinnoittelun tärkeydestä:

Myydään yksiö Kalliosta erinomaisella sijainnilla. Kerrostalossa on merkittävimmät remontit tehty. Asunnon kuntoon, tilastoihin ja markkinatilanteeseen pohjautuva markkinahinta on 185 000,00 €. Välittäjä A aloittaa kohteen myymisen 189 000,00 € ja välittäjä B on luvannut omistajalle kauniilta kuulostavan hinnan 205 000,00 €. 

Nykymarkkinatilanteessa ostajat eivät ole tyhmiä. Heillä on tietyn tason hinta-analyysipalveluita käytössään, he seuraavat asuntomarkkinaa tarkasti ja heillä on tuttavana välittäjiä, joilta voi tarkastaa hinnan.

Ostajat tietävät, että vastaavat kohteet menevät kaupaksi reilusti alle 200 000,00 €. Miksi siis mennä edes katsomaan välittäjä B:n myymää asuntoa, koska ei myyjä sitä kuitenkaan noin 20 000 € halvemmalla myy. Ostaja kiinnostuu välittäjä A:n kohteesta. Hinta vaikuttaa hyvältä ja tässä voi tehdä hyvän diilin. Ostaja ei kuitenkaan ole yksin vaan A:n kohteen esittelyssä on 25 muutakin asiakasta paikalla. Ostaja tarjoaa asunnosta, mutta välittäjä saa asunnosta toisiakin tarjouksia, koska muutkin ostajat haluavat maksaa asunnosta hyvän hinnan. Eivät ainakaan ylihintaa! Lopputuloksena 4 ostajaa tarjoaa kohteesta ja koska välittäjä A on erinomainen välittäjä, hän kilpailuttaa ostajien tarjoukset ja katsoo tilanteen loppuun saakka. Asuntokauppa toteutuu lopulta 190 000,00 €. 

Välittäjä B:n kohde on myynnissä kaksi kuukautta. Välittäjä B saa omistajan tiputtamaan hintaa 190 000,00 €. Paras myyntiaika eli ensimmäinen kuukausi on kuitenkin jo kaukana takana. Kohde on nyt asiakkaille tuttu. Pitkä myyntiaika ja hinnantiputus saavat asiakkaat pohtimaan entisestään ostamista; kohde on ollut pitkään myynnissä ja hintaakin on laskettu. Onkohan asunnossa jokin vikaa? Tulevissa esittelyissä on paikalla enää muutama asiakas. 3 kuukauden myynnin jälkeen asunto myydään 180 000,00 €.

Loppupäätelmänä totean lyhyesti, että kunnianhimoinen ja tarkka hinta on parempi kuin monopoliraha. Siis sellainen isompi summa, joka kuulostaa hyvältä, mutta on leikkirahaa. Sitä ei koskaan tulla saamaan.

Ystävällisin terveisin

Allekirjoitus valmis.png
 
Pauli Paunonen