Taitolaji, jossa säästä tonneja

Asunnon ostaminen on taitolaji. Ostaja hukkaa helposti parhaimmat mahdollisuutensa lyödä lukkoon diili silloin, kun unelmien koti on vihdoin löytynyt. Parhaiten hinnoitellut ja hyvät asunnot myydään nopeasti ja paikalla on aina useita ostajia. Kilpailu on raaka ja asuntoesittelyssä ostajan kannattaa olla hyvin valmistautunut ja rohkea. Kokosin oheen ohjeistuksen, kuinka ostajan kannattaa valmistautua ostotarjouksen tekoon ja mitä asioita ostotarjouksen osalta kannattaa huomioida.

NOPEUS

Ole paikalla asunnossa heti kun mahdollista. Pyri pääsemään yksityisesittelyyn jo ennen ensimmäistä julkista esittelyä. Ole ensimmäisenä paikalla. Ostotarjousta tehdessä tarjouksen voimassaoloaika kannattaa pyrkiä jättämään lyhyeksi. Näin parannat todennäköisyyttä siihen, ettei ostotarjouskilpailu synny. 

ILMAN EHTOJA

Jos vain mahdollista, tee tarjous ilman ehtoja. Jos ostaja jättää tarjoukseen minkä tahansa ehdon, jatkaa myyjä todennäköisesti myyntiä niin pitkään, ennen kuin ehto on poistunut. Tähän asti kohde on vapaata riistaa kaikille ostajille. Hyvä esimerkki tästä on pankkilainan hyväksyminen etukäteen. Pankkiajan järjestäminen ostotarjouksen jälkimainingeissa onnistuu yleensä vasta yli viikon päähän. Oma pankkihenkilö, jolla on valtuudet nopeuttamaan byrokratiaa ja joka pystyy saamaan kuittauksen pankkilainan saannista jo ennen esittelyä on painonsa arvoinen kullassa. Vältä turhia ehtoja kuten kylpyhuoneen kosteusmittaus vuoden 2010 kerrostalossa. Ylipäänsä vältä kaikkia ehtoja viimeiseen asti, mikäli vain mahdollista.

VALMISTELUN ABC

Pyydä ja lue asunnon asiakirjat etukäteen. Soita ja kysy tärkeä kysymykset välittäjältä ja tarvittaessa isännöitsijältä etukäteen. Perehdy tuntemattomaan asuinalueeseen etukäteen. Yksi yhteen selvitä oleelliset tiedot ennen esittelyä. Pystyt tekemään kriittisen päätöksen sille vaadittavalla nopeudella.

Kikkailu veks

Usein ostaja ajautuu tahtomattaan hyvien ja fiksusti hinnoiteltujen asuntojen osalta ostotarjouskilpailuun. Näissä tilanteissa kannattaa toimia harkiten, mutta nopeasti. Kannattaa kuitenkin välttää ylimääräistä kikkailua. Omalla kohdallani huomaan usein, että vaikka ostajille antaa selkeän ohjeistuksen "tarjoukset sunnuntaihin klo 18:00 mennessä", niin aina löytyy asiakkaita, jotka "oveluudellaan" ampuvat itseään jalkaan. Tarkoitan esimerkiksi tilannetta, jolloin ostaja jättää tarjouksen viimeisellä minuutilla tai määräajan jälkeen. Yleensä ajatus on, että välittäjä ehdi kilpailuttamaan tehtyä tarjousta uudelleen muilla ostajilla. Tällaisissa tilanteissa käy kuitenkin usein niin, että myyjä hyväksyy tarjouksen täsmälleen määräaikana tai joskus jopa ennen määräaikaa. Ei kannata jättää tarjouksen tekoa viimeiselle minuutille ja kannattaa seurata välittäjän antamaa ohjeistusta.

Kohteen hinnoittelun varmistaminen välittäjältä

Ei, en tarkoita myytävän kohteen hinnan varmistamista kohteen välittäjältä. Luonnollisesti asunnon myyntiä hoitavan välittäjän mukaan kohde on aina hyvin hinnoiteltu. Lähes kaikilla on kuitenkin sosiaalisessa ringissään vähintään yksi kiinteistönvälittäjä, jolta kannattaa varmistaa kohteen hinta. Välittäjältä tämä luonnistuu nopeasti tilastojen ja myynti-ilmoituksen perusteella ja pienellä virhemarginaalilla.

Näillä ohjeilla ei muuta kuin ostohousut jalkaan ja onnea tarjousneuvotteluihin. Asunnon ostaminen on taitolaji, jossa kehittyy virheiden kautta. Toivottavasti näillä opeilla näitä virheitä sattuu vähemmän.