Opas asuntosijoittamiseen – sijainti, sijainti, sijainti

sijainti-asunto-kiinteistönvälittäjä-suositus-välittäjä-lkv.jpg

Jatkoa sarjaan, joka käsittelee asuntosijoittamista. Tänä artikkeli käy läpi sijainnin merkitystä asuntosijoittamisessa.

Sijainti, sijainti, sijainti sanotaan. Fakta on, että sijainti on lähes poikkeuksetta keskeinen tekijä. Se vaikuttaa kaikkeen: palveluiden saatavuuteen, viihtyvyyteen, nykyiseen ja tulevaan arvostukseen ja usein siitä on lähes jokaisella jokin mielikuva.

Palveluiden saattaminen on oleellista ja ihmisten arkea helpottavaa. Tietenkin tämä sanelee myös alueen hintatason. Enemmän palveluita tarkoittaa helpompaa arkea. Helpompi arjesta ihmiset ovat valmiita maksamaan kovempaa neliöhintaa sekä vuokraa. Sanan palvelut alle jäävät myös sujuvat julkisen liikenteen yhteydet. 

Sijainti tarkoittaa myös asuinalueen viihtyvyyttä. Asuinalueen voi karkeasti todeta olevan brändi. Jos pysäytät 100 vastaantulevaa Helsinkiläistä ja kysyt mielipiteen Eirasta ja Kontulasta, vastauksien yleinen konsensus on varmasti aikalailla linjassa. 

Asuntosijoittajalle sijainnin voi perustellusti yksinkertaistaa: keskeisempi ja parempi sijainti tarkoittaa kovempaa ostohintaa ja pienempää prosentuaalista vuokratuottoa, mutta suurempaa arvonnousun odotusta sijoitukselle. Eiran kaksion sijoitustuotto voi esimerkiksi olla 3,5 % ja arvonnousun odote 2,5 %. Kontulassa sijoitustuotto voi olla 6 %, mutta arvonnousun odote 0 %. Paremman sijainnin asunto on yleensä helpompi vuokrata ja jälleenmyydä. Toisaalta huonommalla sijainnilla oleva kohde sitoo vähemmän omaa ja lainarahaa. 

Jos haluat oppia laajemmin sijoitusasunnoista, ota hyvään tai suositeltuun välittäjään yhteyttä ja sovi palaveri. Allekirjoittanut kiinteistönvälittäjä ilmoittautuu mielellään vapaaehtoiseksi.